Övrig nykterhetsrörelse

Nationella organisationer

Verdandi

Verdandi är en del av nykterhetsrörelsen som står arbetarrörelsen nära. Verdandi bildades 1896 som en utbrytning ur IOGT.

Verdandi brevmärken/cinderella

Vita bandet

Vita bandet var en organisation som kom till Sverige 1897 efter amerikansk förlaga. Den första föreningen med kontakt med den amerikanska organisationen bildades i Stockholm år 1900. Vita bandet är/var en nykterhetsorganisation som vände sig till kvinnor men som även arbetade med kvinnorättsfrågor och sociala frågor (Källa: Wikipedia).

En av de mest kända vyerna för Vita bandet är restauranten i Slottsskogen i Göteborg. Detta kort postgånget 1921.

En sak som verkar ha engagerat kvinnorna i Vita bandet är semester- och vilohem. Detta vykort med motivet anläggningen i Håkantorp, Vingåker, är utgivet av förlaget Olga Rinman, Göteborg. Kortet är postgånget (med F79) från Baggetorp 20.12.1913 (vilket är relativt tidigt då Håkantorp kom i Vita bandets ägo just 1913).

Andra exempel på anläggningar som har varit vykortsmotiv är:

Vita bandets semesterhem i Ytterån i Krokom. Förlag: AB Flygtrafik nr 192/1958. Postgånget 20.7.60 med 2 x F395A.
Vita Bandets vilohem i Mollaryd i Herrljunga, ej använt vykort.
En fråga jag har är om vilohem och semesterhem är olika saker eller om det bara är olika namn på en och samma funktion.
Örebros Vita Bandsförenings Vilo- och semesterhem i Klacka-Lerberg i Nora. Förlag Eric Sjöqvist. Postgånget med F276 den 12.6.51

Övriga

Nedanstående objekt, brevmärken, oblater mm representerar några organisationer som jag (än så länge) inte har hittat/inte tror mig kommer att hitta ett ”betydande” antal filatelistiska objekt från men som ändå förtjänar sin plats i en filatelistisk nykterhetssamling.

Organisationerna är:

  1. Järnvägsmännens helnykterhetsförbund (sedermera Järnvägsanställdas Helnykterhetsförbund), bildades 1901 med lades ned i början av 2000-talet.
  2. Länkarnas intresseorganisation. Länkarna är en kamratstödsorganisation (för att stötta enskilda individer som önskar uppnå nykterhet från alkohol) som bildades 1945.
  3. Riksorganisationen för ett drogfritt Sverige bildades i Sverige 1992 och har kopplingar till den internationella scientologirörelsen. Organisationen heter numera Droginformation.nu.
  4. Motormännens Helnykterhetsförbund bildades i Sverige 1926. Organisationen heter numera (mer genusneutralt som tur är) Motorförarnas Helnykterhetsförbund.
  5. Lions är en välgörenhetsorganisation med amerikansk förlaga som kom till Sverige 1948. Lions arbetar främst lokalt och flera lokala klubbar har bedrivit/stöttat projekt mot droger (främst narkotika), men samtidigt har Lions engagerat sig i arbetet mot narkotika internationellt. ”Tulpanen” kan vara en del i en kampanj från (eventuellt) 1994.

Lokala organisationer

Vemdalen, Sällskapet för Kristlig Social Nykterhetsverksamhet

Ett exempel på lokal nykterhetsrörelse är ”Sällskapet för Kristlig Social Nykterhetsverksamhet”, som vad det verkar som var verksamt främst i Vemdalen med Floda arbetarekolonier (ca 1907-1922). I tidningen IDUN, nr 51 december 1911, beskrivs kolonien med orden ”är afsedd för genom dryckenskap skadade personer, med företräde för frigifna fångar och lösdrifvare”, när de kommenterar en annons i tidningen för julkort som såldes till förmån för verksamheten.

Ett exempel på dessa vykort är (förmodligen) dessa vykort även om det enligt mitt tycke saknas jul- och nyårskortkoppling:

Oanvänt ”provinsvykort” från Skåne.
Oanvänt ”provinsvykort” från Södermanland.
Postgånget på 30-talet.

Ett annat vykort som jag har i min samling (i två varianter) tillhör inte ovanstående ”kollektion” men däremot sällskapets utgivna vykort. Motivet är Sällskapets Storstuga i Vemdalen.

Postgånget 1912 med F79.

Ett annat vykort (tecknat 1912 av R Ekman) med en byggnad (som jag läser som ”Sjukstugan”) som liknar ovanstående men med annan veranda är detta:

Postgånget 2.6.13 med F79

Jag har även ett brevmärke från denna organisation i samlingen:

Frälsningsarmén

Frälsningsarmén är ingen direkt nykterhetsrörelse men har länge bedrivit behandlingsverksamhet mot drogproblematik (dvs för nykterhet, och av den anledningen får en del material från denna organisation vara en del av min samling).

Detta (oanvända) vykort gissar jag är från ca 1940-talet och motivet är ”Alkoholistanstalten Kurön”. Kurön är än idag ett behandlingshem.

Jag har även två brevmärken i samlingen som uppmärksammar Frälsningsarméns sociala arbete.

Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång