IOGT & IOGT-NTO

Den internationella sidan av IOGT bildades 1851 som Independent Order of Good Templars för att sedan bli International Organisation of Good Templars, vilken numera kallar sig Movendi International.

Ursprunget var två lokala, geografiskt närliggande, grupper i en tidigare nykterhetsorganisation som bestämde sig för att ombilda sig till en ny gemensam organisation – IOGT. Detta uppmärksammas av IOGT (eller mer korrekt ”Nykterhetsbyråns förlag”) som 1901 gav ut ett vykort för att uppmärksamma 50-årsdagen.

Poststämplat PKXP No 18 C 4.11.1901, en järnvägslinje mellan Katrineholm-Nässjö.

Den svenska delen av IOGT bildades 1879, vilket bland annat uppmärksammades av den svenska Posten som gav ut detta frimärke 1979 (Posten benämnde dock utgåvan ”Nykterhetsrörelsen 100 år”, vilket är felaktigt då det funnits nykterhetssammanslutningar långt före 1879, korrekt hade varit ”IOGT-rörelsen 100 år”).

Vid tiden för 100-årsjubileumet hade svenska IOGT gått samman med nykterhetsorganisationen NTO och bildat IOGT-NTO år 1970.

Ett annat tidigt IOGT-vykort från Nykterhetsbyråns förlag visar tydligt på den (åtminstone i ett tidigt skede) religiösa kopplingen. Förutom IOGT-flagga har vykortet ett motiv som skulle kunna tolkas som att korset kan rädda en (från alkoholen) drunknande man.

Postgånget med F52, stämplat Ångbåtspxp no 67 (en ångbåtsrutt Stockholm – Östanå – Bergshamra i Uppland), 17.10.1905

Den 4 mars 1906 avled godtemplarrörelsens Sverige-chef, tillika fd polischef och fd riksdagsledamot, Wilhelm Styrlander. Han hyllades med detta vykort, postgånget den 12.5.1906 med F52:

IOGT gav 1913 ut detta vykort som visar hur förbundsledningen såg ut 1913-1914. Tyvärr inte postgånget.

O.T. står för Ordenstemplare, dvs motsvarigheten till dagens förbundsordförande, var S H Kvarnzelius. O. Sk, Ordensskattmästare, dvs dagens kassör, var Oskar Eklund. OSL står för Ordensstudieledare och innehavare var Oskar Olsson, den person som uppfann studiecirkeln 1902!

Som framgick på startsidan för ”Nykterhetsrörelsen” firas varje år folknykterhetensdag. Men det har (finns fortfarande kanske?) även firats en särskild ”godtemplardag”. På postmuseum går det via minnespoststämplar att spåra till några år under 1950-talet åtminstone. I min samling ingår ett IOGT-vykort som är minnespoststämplat med Godtemplardagen den 3.6. 1951.

Med motiv bestående av tidigare IOGT-logotyper gav IOGT ut dessa A6-vykort. IOGT-NTO bildades dock först 1970 genom en sammanslagning av de båda svenska nykterhetsorganisationerna IOGT och NTO.

Ovanstående kort är förmodligen nytryck i samband med 100-årsjubileumet 1979 då de är stämplade med lokal minnespoststämpel som uppmärksammar att IOGT:s ordenshus (föreningslokal) i Arboga fyllde 100 år den 4 december 1981. Jag har dock noterat samma kort/motiv använda på 1950-talet så det kan vara original från den tiden men använda först 1981.

IOGT-NTO:s lokaler, med allt från lokalföreningarnas lokaler (ordenshus) till semesterhem, är organiserade i det som kallas ”Våra gårdar”. Flera av dem finns på vykort och de vykort med IOGT och IOGT-NTO:s lokaler som finns i min hittills blygsamma samling visas på denna sida.

Ett vykort som ser ut att tillhöra samma serie som ovanstående vykort, men från originaltiden, är detta vykort som är postgånget 21.12.58 och förutom Postens stämpel även har en stämpel från IOGT Logen 2352 Väddö.

Lokalföreningarna (kallade loger) har också gett ut egna vykort med andra motiv än ordenshusen. Ett exempel är IOGT-logen Fafnesbane (namn på drakdödare i fornnordisk mytologi) i Sprängsviken i Kramfors.

Foto/förlag John Eriksson. Ej postgånget vykort.

Ett annat exempel är IOGT-logen 4126 Österby Framtid, postat 1912 med cinderella (1912 års TBC-märke):

Ett vykort anger ”Godtemplarträdgård 1905” och har stämpel ”Godt ? höstfest” på baksidan är skrivet med en mottagare i Gävle. En googling visar på att det med största sannolikhet är ett tidigt IOGT-kort från Gävle.

IOGT:s (antar jag) lokalavdelning (loge, nr 2012) i Avesta har någon gång före 1906 (oskrivet kort men med odelad adressida) gett ut ett kort med några medlemmar som motiv. Dessutom har man 1904 gett ut ett kort med föreningens styrelse för (vad jag tolkar som) byggnation av ett ordenshus.

Nedanstående vykort visar ”Goodtemplare på midsommarutflykt 1903”. Jag antar, utifrån texten och stämplar, att det är avdelningen i Vara alt Vedum (i Vara) som är ute på äventyr. Kortet är skickat till Goodtemplarordens intendent i Dalum (i Ulricehamn).

Postgånget/stämplat i Vedum 1904 med F52.

Utflykter och fester verkar åtminstone förr ha varit en del av IOGT-rörelsens verksamhetsutbud. Detta vykort visar en ”årsfest” för IOGT i Kristianstad, förmodligen år 1903 (?):

Postgånget med F52 den 24.1.1903

IOGT-rörelsen, inkl ungdomsförbundet, har varit flitiga användare av cinderella/brevmärken. De som jag lyckats få tag på till min samling presenteras på denna sida.

Ett sätt att marknadsföra sig med hjälp av filatelin har IOGT-NTO-rörelsen i Jämtlands län tagit till genom ett vykort med trevligt anslag av humor i att vara ”jämt´ nykter”.

Ej postgånget.

Påverkansarbete

IOGT-NTO bedriver även ett påverkansarbete mot alkohol med hjälp av filateli, t ex vykort. Ett exempel är denna kampanj. Vykorten saknar datum men jag bedömer att de är från ca 1980-talet.

IOGT:s ungdomsförbund

IOGT:s ungdomsförbund har också gett ut egna vykort. En föregångare till dagens ungdomsförbund UNF är Sveriges godtemplares ungdomsförbund. Som synes på ”Cinderella-sidan” gavs det ut brevmärken till varje årskongress, men det förekommer även vykort.

  1. Helsingborg. Vykort som getts ut i samband med SGU:s kongress 1932. Ej postgånget.
  2. Uddevalla, SGU-kongressen 1937 (verkar vara ett vanligt Uddevalla-vykort har fått tilltryck). Förlag: Hallmans Uddevalla, nr 1, postgånget med F146

Ett annat vykort som SGU (SGU Fredskommitté) gett ut är detta julkort.

Postgånget 3.12.39 med F318

SGU verkar ha gett ut nedanstående vykort för att samla in pengar till en nybyggnation. Kortet är postgånget den 25.7.50 varför jag gissar att kortet är några år äldre och att insamlingen gällde för det som idag är Tollare folkhögskola i Nacka.

Ett vykort visar på en del av IOGT/SGU:s verksamhet är ett kort som sålts ”till förmån för tuberkuloshotade barn” (dvs friska barn som levde med tuberkulos i sin närhet), och har som motiv dåvarande ”SGU:s barnkoloni Solgården”. När man googlar förekommer flera orter som skulle kunna vara platsen för kolonin, antar att det bästa sättet att ta reda på var den låg är att hitta ett vykort med ortstämpel, detta vykort är tyvärr inte postgånget.

Ett tidigt vykort, som inte verkar vara ”officiellt” utan mer bär karaktären av ett ”privatfoto med vykortslinjer”, har ett motiv med en fana som anger att det är ”Sveriges godtemplares ungdomsförbund” (SGU). Kortet är tyvärr ej postgånget, men texten på meddelandesidan anger att det är SGU-möte i Uppsala som motiv, vilket skulle kunna innebära att det är från den andra årskongressen 1907.

Junis

Ett av ungdomsförbunden inom IOGT NTO-rörelsen är ett förbund som vänder sig till barn under 15 år, kallat Junis (tidigare IOGT-NTOs Juniorförbund). Inom förbundet finns bland annat en lägergård utanför Vänersborg i Västergötland.

Ovanstående vykort är postgånget i juli 1992, med F1736 och en sidostämpel från lägret, dock med IOGT-NTO i stämpeln i stället för Junis.

Scoutverksamhet

Ett annat ”ungdomsförbund” inom nykterhetsrörelsen är de olika scoutverksamheterna. IOGT-NTO:s scoutrörelse heter ”Nykterhetsrörelsens scoutförbund” (NSF). NSF hette förmodligen IOGT:s Scoutförbund tidigare. 1959 anordnade man den 6-15 juli ett läger (eller flera?) kallat Västkustlägret. I samband med lägret gavs minst två vykort ut, ett med motivet vy över tältplatsen och ett med ett antal scouter vid förmodligen egentillverkad entréportal. Båda vykorten är oanvända.

IOGT:s scoutförbund gav ut såväl ett vykort som en minnespoststämpel i samband med ett jubileumsläger 1968.

Postgånget med F609 den 7.8.68

NSF gav med hjälp av Postens Tryckeri ut detta A6-vykort i samband med förbundsmötet i Örebro 1982.

Postgånget med F1166 och minnespoststämpel bestående av logotypen för FM 82 och datumet den 30.10.82
Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång